Klicka här för hemsidan för FB-gruppen “Tågsemester”

OFÖRBEREDD TÅGLUFF MED BARN

Quick start: Allt man behöver
Jag tycker det var kanonenkelt att tågsemester med ett barn, på många sätt lättare än att resa med vuxna. Utrustningsmässigt klarar man sig egentligen rätt långt med guiden och en handduk, alternativt de kläder man har på sig och det här:

1.    Tågluffarkort
2.    Pass
3.    EU-kort från Försäkringskassan
4.    Smartphone med bl.a. appen ”Rail Planner”
5.    Betalkort + ett i reservIMG_0040

Resten är valfritt, men det är EU det handlar om, allt finns att köpa på vägen och den första, långa, tågresan ger gott om tid för planering.

Resenärerna
Jag är forskare och företagare och har studerat, arbetat och rest, mest med flyg, i Afrika, Asien, Nord- och Sydamerika samt, mest med tåg, i nästan alla Europas länder. Sedan 2011 tillämpar jag en hundraprocentig ”no-flights-policy” både privat och professionellt.
Bop, som givetvis har ett annat namn, är tio år, hur cool som helst och har gjort ett par mindre utlandsresor tidigare. Han fattar det här med klimatförändringar och att vi inte kan flyga hur som helst. Jag vet inte hur andra tioåringar är att resa med, men han växer med uppgifterna, packar och bär sin ryggsäck, håller koll på tågtiderna, klarar sig utan käk några extra timmar och har ett strålande reshumör, ofta bättre än mitt.IMG_0463

Förberedelse
På grund av en oväntat (igen) hög trasselnivå hade jag noll tid att förbereda vår första luff och avresedagen fick bli den då allt var klart. Jag rafsade ihop saker efter min vanliga packlista, for iväg till resebyrån, köpte tågluffarkorten och två dagar senare var jag och Bop på väg. Sammanlagt lade jag max fem timmar på alla förberedelser och om man inte har barn med särskilda behov tror jag den tiden räcker för de flesta. Om man beställer Interrailkorten i förväg kan man nog få ner totala förberedelsetiden till tre timmar. Förbeställt kort kommer med posten. Det tar bortåt en vecka, men är flera hundra kronor billigare. Enda nackdelen är att man måste bestämma avresedagen när man beställer kortet.

Packning
Vi reser alltid ut med lätt bagage, men släpade, den här gången, med en del onödig vikt. Vår packning på den här resan byggde på att man tvättar varannan dag, men har en extra uppsättning i reserv. Tvätt med schampo i handfatet fungerar utmärkt, men undvik kritvita kläder. Boppen bar hela sin packning själv.

Det här var vad vi båda tog med oss och som vi hade glädje av (skorna är inte inräknade, vi hade sneakers, inget mer):

Pass, försäkringskort, etc., Interrailpass & karta, Smartphone med skydd & laddare med extralång kabel, 2xKortärmad skjorta, T-shirt, 3xStrumpor, 4xKallingar, Shorts, Badbyxor, Byxor, Regnjacka, Fleecetröja, Tandborste, Extramobil, Lurar, Cyklop, Solhatt, Cykelhandskar, Pennor.

Jag bar dessutom: Deo, En rulle treliters plastpåsar att packa i, Ipren, Resebrandvarnare/dörrlarm, Extraladdare, Extra glasögon, 15-pack linser, Solskydd.

För mig vägde den packningen 3,6 kilo och för Boppen 1,9 kilo + ryggsäckarnas vikt.

Förutom det här hade vi tyvärr med oss en del grejer som var helt onödigt:
Resehanddukar, Reselakan, Regnbyxor, Mjukisbyxor, Plåster, Öronproppar, Kortlek, ritblock och två guideböcker. Sammanlagt vägde det onödiga bortåt två kilo.

Vart jag vill komma med det här är att: en vuxen kan bära packningen för en hel grupp och att resan inte nödvändigtvis blir bättre för att man har med sig mer utrustning.Cykellysen

Det vi inte hade med men behövde var en hörlurskabelsplit och tandkräm. Trots upprepade försök lyckades vi inte skaffa ny tandkräm på två veckor. Dessutom hade små cykellysen varit bra att ha. Ingen av de cyklar vi lånade eller hyrde hade fungerande lysen.IMG_0929

Appar
Bra appar är nog grunden för en lyckad tågluff tillsammans med barn. IMG_0041

”Rail Planner” är en fantastisk app och ett måste. Med den planerar man alla resor och ser om det, mot förmodan, krävs platsbiljett. Om man har ett mål i Europa och väljer snabbaste rutten dit så finns det ändå garanterat tusen roliga och intressanta platser på vägen. Man behöver inte optimera, maximera och kuska runt i sicksack.
”Booking”, Booking.com-appen gör att man kan boka hotellet, lägenheten eller campingvagnen medan man är på väg mot den. Som tidigast bokade vi 10 timmar innan vi skulle anlända.
”Bookbeat”, ”Storytel” eller liknande är oundgängligt. Dels för att lyssna på böcker, men i vårt fall främst för att kunna ladda ner och läsa böcker som passade för resan. Hans Villius ”Svart Gryning” blev en oväntad höjdare att lyssna på tillsammans när vi reste genom Tyskland.
”Google maps”, givetvis.
Spel som fungerar off-line, det är viktigt då telefonerna käkar batterier om de inte är i flygplansläge under laddarfria sträckor.
Bluetoothspel, dvs spel som går att köra med/mot varandra på två telefoner över bluetooth.
Borde vi haft:
Videodagboksapp, som klipper ihop dagboksklippen.

Skärmtid
Vi kom överens om att smartphone har man bara med sig under själva tågresandet. Resten av turistandet skötte vi utan telefoner eller med varsin gammal knapptelefon. Vi skippade även andra kameror. Sammantaget gav det en mycket skön känsla av närvaro och eliminerade i stort sett alla skärmrelaterade konflikter.
I sammanhanget: Se till att ha åtminstone en laddkabel på 1,5m. Med kortare kabel blir telefonerna i stort sett oanvändbara på vissa tåg.IMG_0634 Platsbiljetter
Nej, det behövde vi i allmänhet inte. Vi hade rejält med plats, ofta två säten var, på i stort sett alla resor. En enda gång köpte jag en icke obligatorisk platsbiljett, på sträckan Hamburg-Köpenhamn, och då var det fullt på tåget. Om man kör varianten med framförhållning är det givetvis bra med sittplats.IMG_0229

Väderplanering
Vi valde, som jag ofta gör, att resa efter vädret. Som exempel kan vi ta att eftersom ett större regnoväder drog in över Österrike i början av luffen lämnade vi alperna efter en dag och tog besöket där på vägen tillbaka i stället.

IMG_0164Början och slut
En stor fördel med tågluffarkorten är att de inkluderar en in- och en utresa genom Sverige. Vi bor i Stockholm, men valde att börja tågsemestern i Göteborg och avsluta den i Mellbystrand. Med lite planering kan man alltså spara både pengar och resdagar.IMG_0092Ålder
Givetvis väldigt olika, men min upplevelse är att för att ett barn, och en vuxen med för den delen, skall gilla långa tågresor krävs det att man tycker det är en höjdare att under lång tid få sitta och prata med varandra, läsa, spela eller titta på film tillsammans. Gillar man det kan man nog vara så liten som sex år. Personligen skulle jag aldrig resa långt med barn yngre än sju till åtta år. För det första för jag är övertygad om att att utlandsresor är jämförelsevis poänglösa eller t.o.m. negativa upplevelser för små barn. För det andra så vill jag veta att mina reskamrater klarar av lite strapatser om något skulle gå fel.IMG_6538

Långa res/tågsträckor
Inget problem, Bop älskade resorna, god mat (både take away, restaurangvagnar och no limits vad gäller vitt bröd), gott om plats, böcker och fri skärmtid kombinerat med möten med nya människor och ett landskap som hela tiden förändras var uppenbarligen lika kul för honom som för mig. Jag hoppas och tror att mer sammanhängande tid tillsammans var något han uppskattade åtminstone en tiondel så mycket som jag gjorde det. Han tyckte, förvånande nog, att själva resandet var bland det bästa. Sträckor som Hamburg-Schladming (11 timmar) slank igenom utan problem, bitvis med hjälp av ett par lådor utmärkt sushi från Hamburg hauptbahnhof.IMG_6353

Mat på tågen

Många tåg har utmärkta restaurangvagnar. Dessutom kan stationerna nere i Europa i allmänhet erbjuda en helt annan nivå vad gäller take away. Trots det bör man givetvis alltid ha med sig vatten & bröd, eller vad man föredrar, som nödmat i fall något går fel.

Gå av tåget

Glöm inte att det är ett tåg. Om stämningen är dålig, maten slut eller värmen outhärdlig så titta på kartan. Det finns garanterat en intressant liten stad ni kan gå av i, käka, bada, kanske sova över och sedan ta ett annat tåg, kanske till en helt annan plats än den ni bestämt från början.

Nattåg
Nattåg med sovvagn är givetvis en höjdare, med det kräver extremt goda förberedelser. Nattågsplatserna för sommaren ryker i allmänhet månader i förväg. Om möjligt välj sovvagn inte liggvagn. Det är utan tvivel så att risken för pilsnerfulla killar m.m. är större i liggvagn än sovvagn.

Vår resa
Grundkravet var att det skulle vara superlätt, som en charter fast friare. I realiteten är ju hela EU lätt, men vi siktade in oss på områden där turismen var välutvecklad.

Boppen hade tre element han ville ha med.
1.    Fantastiskt bad à la charterresa
2.    Cykling, mountainbike (MTB) eller annat
3.    KampingIMG_0648

Det innebar att vi ville komma ner till Medelhavet och att det skulle bli en hel del tågåkande. För att få med allt det här på två veckor bestämde vi oss för Kroatien t.o.r. via Österrike. Under resans gång förvandlades det till en ögla via Italien. Hostels, camping och clamping är nog det roligaste för barn. Det är dessutom relativt billigt, men kräver framförhållning då de snabbt blir fullbokade, alltså fungerade det inte för oss.

Jag ville jag få med samma saker som Bop, men gärna även lite från min egen lista och från stora prettolistan:
1.    Maximalt med tid tillsammans.
2.    Fattigdom, jag ville att han skulle få se hur lyckligt lottade vi är.
3.    Östeuropa, jag ville få tillfälle att tala om kommunism, kalla kriget, flyktingar och religioner.
4.    Tyskland, jag ville använda andra världskrigets platser och prylar som insteg i ett intresse för och en förståelse av historia.
5.    Romarrikets lämningar, för att det är maffig historia barn kan relatera till.
6.    Snorkling, för att han skulle få den underbara upplevelsen.
7.    Exjugoslavien då det är en del av Europa som är relativt okänd för mig.IMG_0358

Ekonomi >666kr per dag och person
Tågluffarkortet är gratis t.o.m. 10 års ålder och man får ha två barn med sig per vuxen. Allt som allt kostade hela kalaset 34799kr, d.v.s. 17399kr/person för 15 dagar. Det inkluderar boende, alla resor, alla måltider på restaurang eller som take away, alla aktiviteter samt inköp av prylar som simfötter, bollar och fidget spinners.IMG_0524
Om vi skulle ätit billigare och varit lite gnetigare med hotellen hade vi lätt kunnat spara 2500kr per person. Om vi varit fler, t.ex. två vuxna och två barn hade resan blivit avsevärt billigare då vi ofta bodde i lägenheter där det fick plats fler än två och då större lägenheter ofta inte kostar mycket mer än små. Jag räknar med att det skulle göra resan ca 2500 kr billigare per person. Lägenhet medger även egen matlagning vilket skulle göra den delen billigare. Sammantaget, om man är fler och bara lite petigare med utgifterna så kan den här resan lätt göras för under 12500kr per person. Om man är fler, bor i lägenhet, tänker på utläggen samt spenderar mer tid i Kroatien och Slovenien och mindre i Österrike och Tyskland bör det, utan problem, gå att göra resan för under 10000kr per person.

Baserar man i stället kalkylen på miljöskuld blir resan nästan gratis. (Beräkningen nedan är Q&D, inget för spridning).

Budget Tid & CO2

Så här åkte vi, dag för dag

1. Göteborg-Hamburg via en fantastiskt barnvänlig restaurang i danska Nykoebing. Hamburg Hbf är fortfarande monumental och bitvis skrämmande, här börjar Europa, det kände även Bop.IMG_0134
2. Hamburg-Schladming via München och Salzburg. De sista timmarna hade vi sällskap av en mystisk japansk oboist som under resan tillverkade rör för hand och berättade allt om Salzburg. IMG_0148Vi hann uppleva en del av blåsorkesterfestivalen och lite gondolåkande i Schladming, men efter en dyster väderleksrapport bestämde vi oss för att skjuta på MTB-åkandet.
3. Schladming-Ljubljana. Här kom fattigdomen och den brutala kontrasten mot Österrike. Övergången från Österrikiskt till Slovenskt tåg var en upplevelse som tvingade fram frågor om ekonomi.IMG_0285 Supertrevliga medresenärer, som alltid, och många unga backpackers som nog fick Bop att förstå att det är så här de coola reser.IMG_0305
4. Ljubljana-Pula. En strålande resa där landskapet sakta förvandlas från mustigt grönt till medelhavets torrare bruna och blågröna. IMG_0344Den romerska arenan i Pula är storslagen och staden pittoresk, men det mest minnesvärda var kanske ändå katterna och det bisarra badrummet i lägenheten vi hyrde.IMG_0322
5. Pula-Rovinj. (kort busstur) Fina stränder, extremt pittoresk stad, bra dykbutik, många fidget spinners, härlig snorkling och allmänt perfekt förberett för enklast möjliga semestrande utan att kännas helt hjärndött. Red Island Rovinj(snattad bild ovan) Om man åker hit är en lägenhet nära stranden en höjdare. Ofta finns det möjlighet att låna cyklar, om inte så hyr, de är ett måste.IMG_0400
8. Rovinj-Venedig, morgonbåten över Adriatiska havet tar bara ett par timmar och Venedig är fascinerande även för en tioåring, åtminstone en halv dag.IMG_0459
8. Venedig-Innsbruck via Verona. Vägen genom Italien och början på alperna är fantastisk och en spegelbild av resan till Kroatien. I Innsbruck körde vi MTB och kunde väl sammanfatta det med att det är bra och storslaget, men bättre i Sverige.IMG_0536 Österrikarna har i huvudsak tre varianter på cykling, dels landsvägscykling på smala alpvägar utan vägren, dels söndagscykling på grusvägar med fin utsikt, dels dödsföraktande down-hill med full body armour. Österrike som helhet är annars väldigt barnvänlig och lättrest.IMG_0509
12. Innsbruck-Sinsheim. Sinsheim? Vad är det för en håla. Jo, här ligger ett väldigt stort tekniskt museum med massor av flygplan, bl.a. en Concorde och en “Conkordski”, minimalistiska, men roliga tivolimojänger och en hel det annat. Tågturen utmed Neckar är dessutom bitvis mycket vacker.IMG_0821
14. Sinsheim-Köpenhamn ny sushiomgång på Hamburg Hbf, samt ömsint farväl till de centraleuropeiska bakverken.IMG_0086
15. Köpenhamn-Mellbystrand. Vi avslutade medvetet med glass, pool och en av Sveriges mest monumentala sandstränder, dels för att det är härligt, dels för att inpränta att man inte behöver resa långt för att hitta en sandstrand och att den inte behöver vara ”the Beach”.IMG_0890

För mig är tåg och cykel frihet. Frihet från bil, frihet från flygtransfer och frihet från omöjliga bortförklaringar.

Intresserad av egen tågsemester?  Gå med i facebookgruppen “Tågsemester”. Där finns massor av bra tips. Här hittar du hemsidan.

 

 


Kommentarer

Tågluff med barn — Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *