Lådcykel-frågor, A till Ö

2 eller 3 hjul?: Testa tvåhjuling först och främst. De räcker för de flesta, tänk på vad cykeln skall jobba med under 90% av tiden. Tvåhjulingarna är stabila snabba och är de enda som är säkra i stadstrafik och på landsväg. Om du har tillgång till breda cykelvägar och ofta skall köra fler än två stora barn i cykeln eller transportera barn på vinterväg bör du välja en trehjuling.

Aluminium eller stål: Stål fjädrar bättre vilket ökar komforten för barnen och är lätt att laga om du mot förmodan skulle ha sönder din cykel.

Arbetsförhållanden hos underleverantörer: Måns har, bredvid forskningen och cykelbyggandet, under flera år arbetat med miljö och etikgranskning av företag och besöker själv våra underleverantörer. Vi har tagit beslutet att uteslutande arbeta med cyklar konstruerade, tillverkade och byggda i starka demokratier.

Avbetalning: Nej, och det är för att vi tycker avbetalning är en dålig idé, vi kan däremot kanske hålla en cykel till dess du har råd eller sätta sista betalningsdag 30 dagar fram i tiden.

Bakfiets.NL: Fantastiska cyklar tillverkade i EU, främst Holland. Bakfiets.nl är det bitvis olyckliga, namnet på märket. I allmänhet kallas märket bara ”Bakfiets”, vilket helt enkelt betyder lådcykel.

Barn: Det är barn cyklarna är gjorda för och de älskar att åka. Våra egna åker dagligen, leker i fabriken och kommer med viktiga och ofta slående kloka förslag varav flera nu sitter på cyklarna.

Bromsar: Om du kör lite fortare, med mycket last och/eller har E-bike välj hydraulisk skivbroms fram. Om du inte gillar att fixa så välj rullbroms bak. Vi  använder inga budgetkomponenter och väljer du att uppgradera till skivbroms fram får du en Magura för inköpspris. Bra sida här.

Däck: Schwalbes Marathon Green och Plus samt ”Big Apple” är våra standarddäck.

Elmotor: Vi tycker elmotor är onödigt för de allra flesta, men för de som vill så har vi cyklar med det vi tycker är de bäst integrerade transportcykelmotorerna Shimano STEPS och Bosch.

Färg på ramen: Precis vad du vill.

Garanti: Du kan fördubbla världsgarantin på en Bakfiets.NL genom att registrera den HÄR.

 

Glasfiber och plast: Vår kvalitets- och miljögranskning visar att detta inte är de bästa materialen. Dock kan det vara acceptabelt om inget annat fungerar.

Hundar: Vi säljer ofta till hundägare.

Kvalitet: Det är halva poängen med det vi gör, miljöarbete utan kvalitetstänkande är meningslöst. Kom hit och testa, du märker skillnaden.

Lack: Tre lager pulverlack (rostskydd, pigment & klarlack) på Bakfiets.NL borgar för extrem styrka.

Lampor: Vi använder i huvudsak extra starka lampor som laddas upp med navgenerator för att cyklarna skall kunna lysa även när de står stilla, till exempel korsningar och medan barnen klättrar upp i cykeln när den står parkerad utanför förskolan en mörk höstmorgon.

Last: Cyklarna är gjorda för barn, men det är lagligt att köra tvättmaskiner.

Lådan: Bakfiets lådor är i en klass för sig. FSC-märkt trä, inga metallvinklar, som på våra billigare cyklar, utan bara fantastiskt hantverk.

Lås. Samtliga cyklar levereras med godkända lås. Vi rekommenderar dock komplettering med lås med maximal säkerhetsklass.

Miljö: Det är vårt huvudsyfte med hela fabriken och är jämte säkerhet det två av oss har forskningsbakgrund inom.

Motor: Vi har fasat ut alla lågprismotorer och går över till det vi tycker är marknadens bästa integrerade motoralternativ för transportcyklar: Shimano STEPS.

Pris: Eftersom vi är generalagenter för Bakfiets.NL och har egna transporter kan vi hålla priserna nere även på andra cyklar. Våra cyklar kostar lite mer, men vi tycker de erbjuder mycket mer.

Ramarna: Bakfiets.NLs förstklassiga ramar produceras i Europa, hela vägen. Winther gör aluminiumdelar i förstklassiga fabriker i demokratin Taiwan. Stål eller aluminium? läs mer här..

Rost: Bakfiets-NL-cyklarna har mycket god rostskyddsbehandling tre lager, tunn pulverlack och högkvalitetsstål eller aluminiumramar vilket borgar för bästa tänkbara rostskydd. Även Winther och Urban Arrow har mycket gott rostskydd samt ramdelar i aluminium.

Sadelhöjd: Snabbkoppling med komfort för dig mellan 153 och 195 cm, men vi kan öka det spannet på beställning.

Stabilitet:  Cyklarna är mycket stabila: Tvåhjulingar är mer stabila än trehjulingar utom när man kör mycket tung last eller står still. Våra Cargotrike har ökad spårbredd och tvåhjulingarnas stöd är cykelns bredaste punkt varför vikt i sig inte kan välta cykeln.

Styre: Geometrin på våra cyklar medger att man sätta styret extremt högt. Detta är nödvändigt för förhindra pisk- och dykskador på barnen samt för att föraren lätt skall kunna hindra stillastående tvåhjulingar från att välta.

Ursprung: Våra Bakfiets.NL ritas, tillverkas och byggs i stort sett helt i Europa, från stålrör till montering. Nihola tillverkas inom EU, främst Danmark. ”Milano” ritas i Europa av Azor, som även står bakom Bakfiets.nl, och tillverkas i Taiwan.

Shimmy/Wobble: är en självsvängning unik för varje cykel+last+förare. Den har ett mycket smalt hastighets-spann där den uppstår och vidmakthålls.
Det bästa sättet att slippa den är att släppa lite på greppet om handtagen, då upphör den omedelbart (det är bra att generellt ha för vana att inte hålla så hårt i styret då det sliter på händer & handleder.).
Om det, mot förmodan, inte skulle kännas som en bra lösning kan vi sätta in en shimmybroms. Det finns olika varianter av shimmybromsar, men det de har gemensamt är att det förtar lite av den sköna känsla i styrningen som shimmykänsliga cyklar har.

Säkerhet: Det satsar vi stenhårt på, allt ifrån design till material.

Tester: Bakfiets.nl har vunnit ett flertal tester. Här är ett där både två och trehjulingarna vinner.

Vikten: Vi har flera smidiga lättviktsalternativ. Vikten spelar generellt sett inte så stor roll då man cyklar på ett lite annat sätt, dock kan den vara avgörande i trappor etc.Tänk på ekipagevikt när du jämför, då ser du att det rör sig om små skillnader mellan lastade cyklar. Cykel (36kg)+Förare(75kg) + Två barn (50kg) + Två kassar mat (10kg) blir tillsammans 171 kg, då spelar 5 kilo hit eller dit mindre roll. Vi har dock lättviktscyklar i aluminium för den som vill ha.

Växlar: Vi kör som standard lågt utväxlad Nexus Di2-8 som standard. Då växel 5 är en mycket hållbar 1:1-växel är den din bästa start- och standardväxel, i synnerhet om du kör med motor. Om man inte tycker om cykelpyssel och att tvätta oljiga barnfingrar rekommenderar vi slutna växlar.

Växelsystem: Vi arbetar med Shimano Alfine,  Di2-8 samt Nexus 3, 7 / 8, SRAM Automatix, SRAM GX 1-11, Nuvinci steglösa m.fl..